miercuri, 6 februarie 2008

Concorde va avea un "fiu"

Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene au anunţat naşterea unui nou tip de avion comercial supersonic. Numit "fiul lui Concorde" (singurul tip de avion pentru pasageri, exceptând Tupolev Tu-144, care zbura la o viteză mai mare decât cea a sunetului), noul avion îşi va întrece ilustrul părinte, fiind conceput să atingă o viteză de croazieră de două ori mai mare decât a acestuia şi de cinci ori mai repede decât cea a sunetului.

"Micuţa" odraslă, poreclită şi A2, măsoară 132 de metri - adică jumătate din lungimea Titanicului -, cântăreşte 400 de tone - adică este mai uşor decât un Boeing 747 - şi va putea transporta 300 de pasageri. Mulţumită noului sistem de propulsie, A2 va scurta la mai puţin de un sfert timpul necesar pentru a ajunge, de exemplu, de la Londra (sau Bruxelles) la Sydney, în Austrialia. Aşa că în loc de 22 de ore şi 50 de minute, cât durează acum o călătorie între cele două puncte de pe glob, cu noul avion distanţa va fi parcursă în mai puţin de cinci ore.

Deoarece foloseşte drept combustibil hidrogen lichid, A2 este un avion ecologic. Tot ceea ce produce în urma arderilor din motoare sunt vapori de apă şi "nitrous oxide", urmele de carbon fiind neglijabile. Dacă prototipul se va dovedi un succes şi noul avion va intra să opereze pe cursele aeriene de pasageri, un bilet din Europa spre Australia va costa 2.000 de lire sterline (aproximativ 11.562 RON), dar pasagerii vor avea satisfacţia că au zburat la o înălţime (30.480m) de trei ori mai mare decât cea atinsă de un Boeing şi la o viteză maximă de 5.742 km la oră.

sursa dailymail.com

Niciun comentariu: