joi, 17 ianuarie 2008

15 milioane de dolari pentru un hamburger

Zimbabwe va lansa în curând bancnota de 10 milioane de dolari ca efect al hiperinflaţiei care a lovit această ţară africană. Rata oficială a inflaţiei a ajuns la momentul de faţă să fie cea mai mare din lume, situîndu-se undeva în jurul cifrei de 25.000%. Instituţiile monetare internaţionale consideră însă că rata reală a inflaţiei în Zimbabwe este de 150.000%. Astfel, pentru a-şi cumpăra un hamburger, localnicii trebuie să scoată din buzunar 15 milione de dolari emişi de banca naţională a Zimbabwe.

Şi alte ţări s-au confruntat de-a lungul timpului cu rate ale inflaţiei cu multe zerouri în coadă. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Germaniei în 1923 când inflaţia a ajuns la 3,25 x 106 la sută pe lună (practic preţurile se dublau din două în două zile). Grecia în timpul ocupaţiei germane din 1941-1944 a cunoscut o rată a inflaţiei şi mai mare de 8,55 × 109 la sută pe lună (adică preţurile creşteau cu 100% de la o zi la alta). Însă cea mai severă inflaţie care a lovit vreodată o ţară a fost cea din Ungaria la sfârşitul celui de al doilea război mondial când preţurile ajunseseră să se dubleze la fiecare 15 ore, iar rata inflaţiei s-a ridicat la 4,19 × 1016 la sută pe lună. Mai aproape de zilele noastre, rata inflaţiei din Iugoslavia în perioada octombrie 1993 - ianuarie 1994 a fost de 5 × 1015 la sută pe lună. La fel ca în Ungaria de după război valoarea banilor din portofel se înjumătăţea la fiecare 15 ore. Atunci a fost emisă bancnota de 500.000.000.000 dinari (foto), cea mai mare valoare emisă vreodată în Iugoslavia. Un interesant articol despre hiperinflaţie în mai multe ţări de pe mapamond (inclusiv România) găsiţi aici.


Sursa informaţiei despre Zimbabwe aici,
datele legate de inflaţiile din Germania,
Grecia, Ungaria şi Iugoslavia aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pana sa aflu despre ce dolar e vorba, chiar m-ai speriat. :)

Tema pt. acasa: cum ar fi sunat titlul articolului daca actiunea se petrecea in Botswana?

Nicu Pahomi spunea...

Sincer nu ştiu cum ar fi sunat un titlu de genul "15 milioane de dolari zimbabuaieni pentru un hamburger".

Cât despre Botswana, nu cred că se găsesc atâtea unităţi din moneda sa naţională ca să plăteşti pentru un singur hamburger. Cum ar fi să ai hiperinflaţie în "cum s-o fi chemând moneda aia"? :))