miercuri, 20 februarie 2008

Who's who în filozofia românească

Am dat din întâmplare pe net de Enciclopedia On-line a Filozofiei Româneşti şi, iniţial, am crezut că e vorba de o glumă proastă; mai ales după ce am citit criteriile minimale de îndeplinit pentru a intra într-o astfel de lucrare.

Orice student la filozofie care e mai răsărit şi ambiţios are şanse reale de a deveni un "who's who în filozofia românească"; nu mai vorbesc de asistenţii sau preparatorii de la facultăţile de profil din ţară. Cât despre doctorii în filozofie, ei au deja rezervate locurile din faţă. De fapt, conform criteriilor specificate, oricine
  1. a publicat cel puţin un articol de filozofie într-o revistă de specialitate sau într-un volum colectiv,
  2. a editat cel puţin un volum de filozofie,
  3. a publicat cel puţin o traducere de filozofie,
  4. a obţinut titlul de doctor în filozofie,
se califică automat pentru a intra în categoria "autori contemporani" ai filozofiei româneşti. Nu-i cam uşor totuşi?

Singurul lucru care m-a făcut să mă gândesc de două ori înainte de a considera că respectiva enciclopedie on-line este o farsă ţine de unele nume pe care le-am zărit în "bordul ştiinţific", Gabriel Liiceanu, Ion Ianoşi, Vasile Muscă, Ştefan Afloroaei, Aurelian Craiuţu.

Un comentariu:

Saturnus spunea...

Degeaba ai zărit nume celebre ele au fost puse acolo fără acordul persoanelor în cauză. E atît de jenant proiectul ăsta cu Enciclopedia Filosofică Românească încît am crezut că porneşte din Iaşi apoi mi-am dat seama că de la Iaşi nu se poate nimic .