marți, 17 iunie 2008

Blog poll post electoral

Eu unul mă simt ruşinat de cât de jos se pot coborî unii politicieni pe timpul campaniilor electorale. Oameni cu scaun la cap, respectabili membrii ai comunităţii, părinţi care îşi educă odraslele în spiritul decenţei şi bunului simţ se transformă peste noapte în adevăraţi monştrii sociali: fac istericale la televizor, răspândesc cele mai mârşave zvonuri despre contracandidaţi, siluiesc logica şi anulează bunul simţ, insultă cu atâta dăruire şi patimă de rămân surprinşi până şi ce mai înrăiţi băieţi de cartier.

Câştigarea a cât mai multe voturi nu este nici pe departe o raţiune suficientă pentru ca politicienii noştrii să se comporte în campanie precum odinioară mahalagioaicele sau asemeni precupeţelor din piaţă. Cu atât mai puţin este dovedit că insulta şi acuzaţia fără acoperire contribuie la creşterea capitalului electoral. După părerea mea lucrurile stau tocmai invers.

Rămâne însă murdăria care infectează spaţiul public. Modelele de comportament văzute în talk show-urile televizate şi la ştiri sunt puse în practică în viaţa de zi cu zi pentru că nimeni nu le dezaprobă public; şi cu atât mai puţin le sancţionează. Dezbaterile publice cu privire la „curăţarea” campaniilor electorale ca prim pas spre igienizarea vieţii publice de la noi lipsesc de pe agenda opiniei publice. De aceea mă întreb şi vă întreb în blog poll-ul alăturat: ce trebuie făcut pentru „salubrizarea” campaniilor electorale de la noi?

Niciun comentariu: