vineri, 8 februarie 2008

Opinii la rece

Cred cu tărie că opiniile clar şi limpede exprimate sunt pentru un ziar care se respectă chiar mai importante decât ştirile sau articolele de fond. De asemenea, cred că o persoană interesată de ceea ce se întâmplă în jurul său nu termină de răsfoit ziarul preferat fără ca măcar să-şi fi aruncat ochii pe editorialul zilei.

Are însă presa ieşeană editorialişti adevăraţi? Oameni înzestraţi cu minte limpede pentru raţionamentul uşor-curgător, cunoştinţe specifice şi cultură generală îndeajuns de bogate pentru argumentul suficient şi pană destul de măiastră încât să combine în proporţie adecvată acidul turnat în critică şi reverenţa adresată eroului zilei, pe care să le învelească apoi în expresiile cunoscute ale limbajului cotidian, familiar publicului larg?

Caut răspuns la această întrebare de mai mult timp. Câteva semnături pe editorialele din ziarele ieşene îmi inspiră respect, altele îmi stârnesc curiozitatea, unele mă fac să râd iar, în fine, o a patra categorie mă lasă rece. Deşi sunt foarte puţini jurnalişti pe piaţa ieşeană care îşi asociază numele cu apelativul de "editorialist" (interesant de remarcat că există concentraţii relativ mari la unele publicaţii în timp ce altele nu au o astfel de rasă de jurnalist în pedigree), îmi vine foarte greu să spun care merită cu adevărat să fie numit editorialist.

De aceea vă întreb, dintre toate numele listate în sondajul din stânga paginii, pe cine consideraţi a fi cel mai bun editorialist din Iaşi?

33 de comentarii:

Iulian Micu spunea...

Iti mai recomand un nume in lista: Mark Bucuci.

Nicu Pahomi spunea...

Din păcate nu mai pot să introduc numele după ce s-a început deja votul.

Anonim spunea...

Lucian Postu alaturi de Liviu Antonesei? Cine e Postu ca sa-l comparam cu Antonesei? Credeam ca e o chestie serioasa.

Nicu Pahomi spunea...

Mă văd nevoit să subliniez încă o dată că aici e vorba de editorial (adică de opinie scrisă) şi nu de persoane

Aşa că este cât se poate de serioasă chestia atâta timp cât crezi că în materie de opinii nimeni nu e mai "doctor" decât altul.

Anonim spunea...

Andi Lazescu de la Ziarul de Iasi... in primul rind pentru ca stie o multime de lucruri referitoare la media. Apoi pentru ca el e unul din cei care au pus bazele trustului Monitorul - radio Nord-Est si asa mai departe. Si trei, pentru ca, alaturi de comentatorul Catalin Onofrei, fac cea mai buna echipa de analisti.

Anonim spunea...

i-ai uitat pe cei doi corifei ai tele/m/ului, banila si susai. si cum iti permiti sa nu il treci in pomelnic si pe borcan? nu stii ca maninca acu o paine la mediapro, dupa ce l-a ejectat ringierul?

Nicu Pahomi spunea...

Ruşinat recunosc că nu ştiam că Iulian Bănilă şi Ştefan Susai scriu editoriale. Fă un bine şi spune-mi şi mie în ce ziar l-au publicat.

Marius Pârciu spunea...

Cel mai bun editorialist este Daniel Sandru. Parerea mea. Pe podium se afla si Sorin Bocancea.

Anonim spunea...

Pai tu nu citesti marele editoriale ale lui Susai din Jurnalul Politic?... Sau maretele emisiuni de la Tele'M, care-s tot un fel de editoriael? Sau pe Banila, care cind apare la tv, iti vine sa-i plingi de mila pentru "editorialele" pe care le baga?..

Anonim spunea...

si toti snt atat de mici... mici... mici...

Nicu Pahomi spunea...

Am impresia că tu ai un cui împotriva lui Ştefan Susai şi a lui Iulian Bănilă. Din punctul meu de vedere ambii sunt jurnalişti (unul cu mai multă experienţă, celălalt cu mai puţină) care îşi fac meseria cu pasiune şi dăruire. Şi ăsta nu-i puţin lucru într-o lume a presei ieşene în care se înghesuie o grămadă de neaveniţi şi amatori cu pretenţii de experţi.

Anonim spunea...

Emilia Chiscop, Razvan Basca, Alina Cojocaru, Andrei Sava....

Anonim spunea...

Emilia Chiscop, de acord, scrie interesant.
Alina Cojocaru - e o fufa care prezinta meteo. Si turuie la radio fara cap si coada. De cind scrie asta editoriale?
Si ce e aia 24 FUN? Vorbim de lucruri serioase aici...

Anonim spunea...

In ce ii priveste pe Lucian Postu si Liviu Antonesei, tocmai despre textele lor este vorba. Dar daca tu consideri ca textele unuia care injura la comada pot intra intr-o competitie cu textele lui Liviu Antonesei, atunci...
Dar in fond, asta e alegerea ta si scara ta de valori. Trebuie sa aiba si Postu fanii lui.

Anonim spunea...

Constantin Paladuta - Metropolis, Cezar Floristeanu - Zile si Nopti, Florin Daminescu - 24FUN,
Dorian Obreja - Evenimentul s.a.md.d
Ce cauta Postu acolo?

Anonim spunea...

CezarFloristeanu? :)))))

Nicu Pahomi spunea...

Pentru "anonim" care a postat comentariul Antonesei vs Postu

Înţeleg aversiunea ta faţă de textele lui Postu şi te asigur că nu eşti singurul care are o astfel de aversiune. Ceea ce nu înţeleg este refuzul de a vedea realitatea că Postu este un editorialist publicat în presa ieşeană şi, oricât de surprinzător ţi-ar părea, este citit de mai multă lume decât ai putea crede(chiar dacă unii îl citesc numai pentru a vedea cum îl pot da în judecată sau alţii numai pentru că au sarcina de a monitoriza tot ce apare în mass-media locale).

Faptul că Antonesei şi Postu apar în aceleaşi sondaj nu înseamnă că am stabilit deja valorile în presa din Iaşi: Antonesei - sus, Postu - jos sau invers sau Antonesei şi Postu pe aceeaşi treaptă. Însăşi ideea sondajului de faţă arată că sunt în căutarea unei astfel de scări de valori şi că sunt convins că ascultând ceea ce spun şi alţi cititori ai presei ieşene (cum bănuiesc că eşti şi tu)pot găsi un răspuns corect. Mai mult, mă gândesc că nu puţini sunt cei care îşi pun ades aceeaşi întrebare ca şi mine legată de editorialiştii din Iaşi.

Exerciţiu de imaginaţie: Închipuie-ţi că sondajul acesta era făcut de cineva care nici nu ştie cine sunt Şandru, Postu, Bocancea, Chiper, Antonesei etc., dar vrea să afle cine merită să fie citit şi cine nu. Ce face? Ia cotidianele la rând şi le monitorizează, să zicem, timp de o lună, notând numele ce apar la rubrica "editorial" (sau echivalentul ei). Crezi că această persoană imaginară îl sărea pe Postu şi îl alegea numai pe Antonesei?

Anonim spunea...

Catalin Mihuleac, Cristian Sandache, Calin Ciobotari...

Nicu Pahomi spunea...

Cătălin Mihuleac într-adevăr este o scăpare nepermisă. Mea culpa.

Îmi pare rău că formatul nu permite adăugarea şi a unei variante de răspuns "deschis" la întrebarea din sondaj. Opţiunea "altcineva" încearcă să corecteze cumva această lipsă, dar nu o poate face decât într-o mică măsură. Adăugarea unui comentariu cu numele editorialistului considerat cel mai bun este o altă modalitate de îndreptare a acestui neajuns.

Anonim spunea...

Am impresia ca pe Sandache nu l-ai amintit din cauza ca a fost o vreme in politica. Din cite stiu, nu mai e membru al niciunui partid si oricum, sunt multi in Iasi care ii apreciaza textele. Scrie si la "Flacara Iasului" si la "Monitorul"..Fiecare cu gusturile lui insa...

Nicu Pahomi spunea...

Şi mie îmi place cum scrie Sandache. Însă după cum bine ai ghicit, am preferat să-l las în afara acestui sondaj tocmai pentru că multe dintre textele publicate de el sunt de fapt încercări de a-şi plăti anumite poliţe politice.

Incomodul spunea...

De departe, cel mai bun editorialist mi se pare Mihai Chiper.Jos palaria, tipul are minte limpede si coerenta...

Anonim spunea...

Pe Sandache il banuiti ca isi plateste anumite polite politice. Ca sa vezi. In schimb despre Postu va faceti ca nu stiti ca scrie la comanda, ca este publicat in unele ziare atunci cand patronii publicatiilor vor sa injure pe cei pe care nu-i agreeaza.
Mai mult decat atat, acest Postu este singurul care a injurat in textele lui alti ziaristi. Iar lista este destul de lunga: Calin Ciobotari, Cristian Sandache, Dorin Spineanu, George Heisu, Toni Hritac, Stefan Susai si altii despre care nu-mi amintesc acuma.
Dar, probabil ca nu puteti sa faceti o diferenta intre textele lipsite de orice argumente ale lui Postu si textele celorlalti din lista.
Domnule Pahomi, sunteti rupt de realitatea din presa ieseana. Imi dau seama ca il cititi cu mult interes pe Postu.
Cum s-ar zice: spune-mi ce citesti, ca sa-ti spun cine esti.

Anonim spunea...

Ca stil, Calin Ciobotari e de departe cel mai valoros, fie si pentru faptul ca nu-l putem considera doar un ziarist ci, mai presus de orice, un scriitor. Dorin Spineanu nu mai e ce-a fost de multa vreme. Postu are har pamfletar, dar aluneca repede in trivialitate. Pe Sandache, nu-l veti aprecia niciodata la valoarea lui reala, pentru ca in mintea dvs, d-le Pahomi (dar poate si a altor ziaristi) el ramine inca "politicianul". Poate sa scrie asadar senzational, dar nu-l veti aprecia. Si mai stiti de ce? Ptr ca omul are talent si nu v-ati fi imaginat ca poate scrie atit de bine, fiind obisnuiti cu politicienii agramati din tirgul Iasilor. Sandru si Bocancea sunt adeptii "corectitudinii politice", lipsiti de nerv si de har in textele lor. Stiti cum a definit talentul jurnalistic controversatul C.T.Popescu? Sa ai senzatia ca-ti ia condeiul foc intre degete (sau tastatura), atunci cind concepi un text. In fine, l-as aminti si pe Vlad Hogea, care daca n-ar fi in politica, ar fi facut o figura onorabila in presa, avind totusi talent...

Nicu Pahomi spunea...

Pentru "anonim", legat de Postu

Îmi pare rău că acest caz "Postu" trezeşte atâta patimă. Am scris mai sus de ce cred că Postu trebuie să intre într-un astfel de sondaj.

Repet, îmi place cum scrie Cristian Sandache. Însă cred că este necesar ca el să ardă această etapă a "amintirilor din politică" pentru a se afla cu ambele picioare în tagma editorialiştilor.

Cât priveşte afirmaţia "spune-mi ce citeşti, ca să-ţi spun cine eşti", asta însemnă că un cititor al lui Eminescu este el însuşi un fel de Eminescu, iar cine citeşte "Mein Kampf" este un mic Hitler? Să ştii că eu citesc cu mare interes ce ai scris mai sus, de aici trag concluzia, urmând raţionamentul dumitale, că suntem foarte asemănători.

Nicu Pahomi spunea...

Pentru "anonim", legat de comentariul ce îl priveşte pe Cătălin Ciubotari

Am plăcerea de a spune că îl cunosc pe Cătălin. Sunt de acord că el intră mai degrabă în categoria scriitorilor decât în cea a editorialiştilor.

Anonim spunea...

Domnule Pahomi, cand am afirmat ca sunteti rupt de realitate n-am gresit.
Drept dovada il botezati pe Călin Ciobotari drept Cătălin Ciubotari.
In ce priveste afirmatia "spune-mi ce citeşti, ca să-ţi spun cine eşti", aveti o interpretare proprie care nu poate starni decat zambete... de compasiune.
Observ ca evitati sa spuneti ceva despre textele in care Postu i-a atacat gratuit pe cei mentionati de mine. Banuiesc ca nici macar nu stiati ca exista acele texte, desi ele au fost publicate in presa locala. Iar daca stiti de existenta lor si nu aveti nici o reactie inseamna ca sunteti de acord cu "mizeriile" scrise de Postu.
In fond, fiecare blogger pe "postu" lui se face de râs.
Si sa fiti sanatos, ca inca mai este loc sub soare pentru toata lumea.

Nicu Pahomi spunea...

Da, recunosc, îi sunt dator cu un miel lui Călin. Asta nu însemnă că îi apreciez mai puţin munca.

Apoi, bineînţeles că interpretarea pe care o dau neinspiratei parafrazări a zicalei "spune-mi cu cine te aduni, ca să-ţi spun cine eşti" stârneşte zâmbete. Respectiva parafrazare este ilară şi te binedispune prin stângăcia ei. Totuşi nu aş merge atât de departe încât să spun că zâmbetele ar fi de compasiune.

Cât îl priveşte pe Postu, am o rugăminte domnu' meu, haideţi să nu ne împleticim în afirmaţii. Păreţi atât de obsedat de persoana acestuia încât nu mai distingeţi între ce mi-am propus eu cu acest sondaj (să văd care editorialist ieşean merită citit şi care nu) şi ceea ce doriţi dvs. (o condamnare fermă a afirmaţiilor jignitoare pe care Postu le-a adus unor colegi de breaslă, chiar unora cu care a lucrat o perioadă în aceeaşi redacţie).

Dacă ţineţi atât de mult să condamnaţi pe cineva, de ce nu-i condamnaţi pe cei care i-au publicat respectivele texte, că doar nu le-a distribuit în samizdat.

Iulian Micu spunea...

Felicitari pt promovare :D.
Oare doar in Iasi se zbiara cind te contrazice cineva?...

Nicu Pahomi spunea...

Merci pentru felicitări.

Nu ştiu dacă se zbiară şi în altă parte când eşti contrazis, dar sunt din ce în ce mai convins că percepţia unora că moldovenii sunt firi molcome este falsă.

Anonim spunea...

Nu mai zbierati pe aici ca se trezeste seful.

Anonim spunea...

Călin Ciobotari este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni trei editorialişti din Iaşi. Faptul că e scriitor nu e un contraargument, ci dimpotrivă.

Anonim spunea...

Dar ce spuneti de Ciprian Traian Sturzu de la Iasi Plus?! Cel putin stilul de pamfletar, e reusit. Isi impune amprenta stilistica, ceea ce nu vad la multi editorialisti.